Iniciativa Ciutadana per Pollenša

El nostre correu: iniciativaciutadana@hotmail.com

DemÓ divendres, Dona i repressiˇ sota el franquisme. El cas de les Illes Balears. A cÓrrec de David Ginard.

icp | 29 Abril, 2010 12:46

 

Demà, Divendres 30, 20.30h. Centre Cultural Guillem Cifre de Colonya.

Xerrada

Dona i repressió sota el franquisme. El cas de les Illes Balears.

A càrrec de David Ginard Feron.

 

 

 

La mem˛ria hist˛rica republicana a Pollenša: resposta a Toni Marquet.

icp | 20 Abril, 2010 12:52

Benvolgut senyor Marquet,

 

en referència a l’escrit que va publicar a la revista sa Plaça el passat mes de març, voldríem fer-li notar unes quantes coses. En primer lloc volíem dir que no creiem lògic que vostè hagi obviat que des de fa 7 anys hi ha una associació com és Iniciativa Ciutadana per Pollença (ICP) ve organitzant actes en memòria de la República. Li sona de res el nom “Abril de República”? Faci memòria.

 

Fa uns anys compartíem l’organització amb els partits polítics d’esquerres de Pollença, PSM inclòs, però per actituds com la que es desprèn del seu escrit, el voler protagonisme partidista més que memòria republicana, el voler imposar que el seu regidor fes un parlament el dia de l’homenatge als republicans i la seva actitud, feren que ICP prengués la decisió de no tornar a col·laborar amb partits polítics en l’organització de l’“Abril de República”. Tot i no haver tengut problemes amb cap dels altres partits polítics.

 

Fa poc el PSM tornà a demanar que l’Ajuntament de Pollença organitzi actes en memòria dels republicans. Tal i com va passar l’any passat on es varen solapar els actes del consistori i els d’ICP, essent un greu perjudici per a ambdós. Nosaltres, des d’ICP sempre hem estat contraris a cedir l’organització dels actes a l’ajuntament ja que el seu interès pot variar segons el color polític de qui estigui al poder, mentre que des d’ICP no hem cessat en la seva organització any rere any. Enguany ha arribat a la paradoxa de ser aprovada una moció en que l’únic vot a favor fou el del PSM, a l’oposició, i que l’equip de govern hauria de fer actes, que no farà. El temps ens dóna la raó en que és millor continuar, des de la societat civil, fent actes que l’administració no és capaç d’assumir.

 

Per acabar, i com li vàrem dir, agraïm el seu interès i treball per la memòria dels republicans i per això l’hem convidat i el convidam a participar dels actes de l’“Abril de República” i fins i tot li oferim el micròfon perquè hi digui unes paraules el dia 14 a la plaça dels Seglars. És una llàstima que tota l’energia que desprèn i gasta en les seves columnes no es transformi en un poema dia 14 i es quedi en la simple crítica partidista, plena del protagonisme que vostè critica en els altres. I que el fa caure en mentides i manipulacions com és el cas de la crítica a PP i UM, que a Pollença tenim la sort de que si han condemnat el franquisme. No val tot i s’ha de tenir memòria.

 

Salut, alegria i República.

 

Iniciativa Ciutadana per Pollença.

A CONTINUACIÓ LA COLUMNA DE TONI MARQUET

 (Segueix)

MANIFEST 14 dĺabril de 2010. 19h. plaša dels Seglars.

icp | 19 Abril, 2010 12:30


MANIFEST 14 d’abril de 2010.

Hi havia una vegada un poble que cansat de reis i privilegis va decidir fer-los fora. Un poble que conscient del seu potencial i de les seves armes, que no eren més que la Raó, la Justícia i les ànsies d’igualtat, pretenia assolir els seus ideals de llibertat.

Un cop desterrat el Rei, no foren pocs els entrebancs que va sofrir, però passa a passa, dia a dia, aquest poble anava aconseguint arrancar al poder una mica més de llibertat.

Fou un període convuls, ple de revolució i reacció. I fou aquesta reacció, la del feixisme militarista, la que es va encarregar d’acabar amb les aspiracions del poble i retornar-lo a l’obscura caverna de crucifixos, caciquisme i explotació.

És per aquell període breu, ple d’esperances i ple d’il·lusions, pel que estem avui aquí. Per recordar als que lluitaren, patiren i moriren per fer d’aquest un món millor. Vull recordar aquí a les 21 persones que van morir a Pollença, als més de 100 empresonats, alguns d’ells anant de presó en presó per tota Espanya, i també recordar als empresonats l’any 1948 per seguir lluitant contra la dictadura, entre ells en Pep Nas, que recentment ens ha deixat.

I no podem deixar de mencionar que avui, al 2010, tristament ens veiem obligats a defensar el que la justícia vol aturar, que és l’investigació del franquisme per part del jutge Garzón, que és atacat i fins i tot se’l vol llevar de la judicatura pel simple fet de voler fer justícia amb les víctimes del franquisme. Donam total suport a aquest jutge i a les organitzacions que han emprès mesures legals contra qui vol negar a les famílies el dret que tenen de saber on son els seus morts.

És per aquell període, per aquella gent, per aquella esperança militarment aixafada i pel que ens segueixen negant pel que seguim venint, any rere any, anònimament, i pel que segueixen onejant les seves banderes, ara ja nostres.

És per la ferma creença de que els seus esforços no van ser hermes i de que la Tercera República vendrà si l’anam sembrant.

I és per tot això pel que avui, aquí, seguim cridant ben fort: Visca la República!

 

NOTA: prest pujarem les fotografies de l'acte i alguns dels poemes que es llegiren.

Divendres 16, 20.30h: segona xerrada d'Abril de Rep˙blica.

icp | 15 Abril, 2010 11:22

 

Demà, divendres 16, 20.30h. Centre Cultural Guillem Cifre de Colonya.

Xerrada

El moviment obrer i les organitzacions llibertàries de Balears al primer terç del segle XX (1900-1931).

A càrrec de Jorge Maíz Chacón.

 

Dia 14/04 homenatge als republicans: recital poŔtic i musical.

icp | 13 Abril, 2010 18:42

Demà dia 14 a les19h. a la plaça dels Seglars de Pollença

Homenatge als republicans.

Recital poètic...

Hi intervindran:

na Francisca Palou (Paiaia),

na Maria Antonia Valdivielso (Toñi),

i na Tana

 

...i musica republicana

En Francesc Gomila

     ens cantarà cançons republicanes

          en la presentació del seu nou disc,

               que podreu adquirir per un mòdic preu.

          En el disc hi trobareu que moltes de les cançons

     son gloses i poemes de republicans pollencins,

com en Pep Fusteret, en Guillem Payeres...

 

 

Tothom que vulgui
dir unes paraules,
cantar una cançó o
recitar un poema
hi està convidat!
 

 

Fotos de la primera xerrada.

icp | 12 Abril, 2010 08:23

El company Miquel Sánchez ens ha passat unes quantes fotos de la xerrada de na Toñi sobre en Miguel Hernández. Una xerrada que va ser tot un luxe, gràcies a la conferenciant i a com ens va tenir enganxats des del primer moment.
 
Domés ens queda agraïr a na Toñi les seves ganes i el seu entusiasme i a en Miquel la cessió de les fotos.
 
 

 
I recordau:
 
 

Avui comenša l'Abril de Rep˙blica

icp | 09 Abril, 2010 12:34

AVUI

Divendres 9, 20.30h. Centre Cultural Guillem Cifre de Colonya.

 Xerrada

Miguel Hernández: un poeta en guerra.

A càrrec de María Antonia Valdivielso (Toñi).

GrÓcies.

icp | 04 Abril, 2010 13:16

Des d'Iniciativa Ciutadana per Pollença volem mostrar la nostra gratitud a totes les persones i entitats que col·laboren any rere any a que l'Abril de República sigui una realitat exitosa.

En aquest sentit volem donar les gràcies al Punt Informatiu de Pollença i a Eva Cerdà, primer de tot pel contrapunt que va dedicar al tema, va ser una sorpresa i un plaer llegir aquelles paraules dedicades a nosaltres. Així com també hem d'agrair la publicitat que ens han fet, cada any, des de les seves pàgines, ja sigui publicant el cartell, escrivint-ho com a notícia o fent una ressenya dels actes.

Ajudes desinteressades (o millor dit, interessades en la memòria republicana) com aquestes ens impulsen a continuar amb la realització dels actes que venim fent fa set anys i dels quals no en treim més que la satisfacció de fer present un temps, unes persones i uns ideals per a que no caiguin en l'oblit i un dia puguin tornar a ser.

Moltes gràcies a tots.

 

 

Pregam que doneu la màxima difusió al cartell i als actes.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb